Persoonlijk en betrouwbaar
Efficiënt
Kwalitatief
Transparant

De Gezondheidszorg

De eerste stap om toegang te krijgen tot de Nederlandse gezondheidszorg is het afsluiten van een Nederlandse zorgverzekering. Het is voor iedereen verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten, ook als u al een bestaande polis heeft met dekking in Nederland. Het eerste aanspreekpunt bij het krijgen van zorg in Nederland is registratie bij een huisarts. U vindt een huisarts via de Doctena-website, waar u op regio kunt zoeken. U kunt ook een bezoek brengen aan het gemeentehuis en een gemeentegids aanvragen (een boekje uitgegeven door uw gemeente met informatie over artsen, sportgroepen, dagopvang,etc.), met een lijst van alle lokale huisartsen. De mogelijkheid bestaat dat de huisarts van uw keuze niet beschikbaar is omdat hij of zij geen nieuwe patiënten accepteert of om locatie redenen.

Het Nederlandse zorgstelsel is onderverdeeld in drie categorieën:

  • Langdurige zorg voor chronische aandoeningen, inclusief invaliditeitskosten zoals rolstoelen, wordt gedekt door een verplichte staatsverzekering.
  • Basis- en essentiële medische zorg, van huisartsbezoeken tot kortdurend ziekenhuisverblijf en specialistische afspraken of procedures, zijn gedekt door een verplichte particuliere ziektekostenverzekering.
  • Aanvullende zorg (bijv. tandheelkundige zorg, fysiotherapie, cosmetische ingrepen) kan extra worden bijverzekerd bij uw verplichte ziektekostenverzekering (afhankelijk van de polis), of moet worden betaald uit eigen zak. De aanvullende verzekering kan tot 75% van de kosten dekken. Tandartsen vermelden hun prijzen op hun website en verzekeringsmaatschappijen hebben lijsten die laten zien hoeveel dekking ze bieden op de verschillende vlakken binnen de zorg. Op die manier kunt u uw eigen niveau van zorg en uitgaven kiezen.

Internationale studenten

Voor internationale studenten bestaat er niet altijd de verplichting om een Nederlandse zorgverzekering af te sluiten. Dit is afhankelijk van de situatie en een verscheidenheid aan factoren, zoals de duur van het verblijf en het feit of de student parttime werkt.

Artsen

Het eerste aanspreekpunt voor de gezondheidszorg is altijd de huisarts, omdat zij doorverwijzingen kunnen geven naar alle specialisten en, indien nodig, naar een ziekenhuis. Een arts voert ook af en toe huisbezoeken uit waar nodig. Een weekend (out-of-office service) praktijk is altijd beschikbaar. Houd er rekening mee dat u mogelijk niet uw eigen arts treft, maar dat u te maken krijgt met de waarnemend arts op dat moment.

Huisarts

In Nederland heeft de huisarts een centrale rol als het gaat om zorg. Hij bepaalt of er behoefte is aan de hulp van een specialist. Als u vragen heeft over uw gezondheid, zowel fysiek als psychisch is de huisarts de eerste die u zal onderzoeken. Daarnaast kan een huisarts ook kleine chirurgische ingrepen uitvoeren en pediatrische en gynaecologische onderzoeken uitvoeren. De huisarts doet geen tandheelkundige behandelingen, hiervoor moet u naar een tandarts.

Enkele gezondheidsredenen om contact op te nemen met een huisarts zijn;

  • Dringende medische behoeften (bel 112 in geval van levensbedreigende situaties);
  • Bij vragen of advies over gezondheidsproblemen (ook voor familieleden);
  • Bij lichamelijke klachten en/of psychische problemen;
  • Bij eerste hulp en kleine chirurgische ingrepen (hechtingen etc.);
  • Bij behoefte aan ondersteuning en behandeling van een chronische ziekte;
  • Voor preventieve geneeskunde (vaccins etc.).

Voor elke registratie zijn een geldig identiteitsbewijs, een BSN en uw ziektekostenverzekering gegevens vereist. Niet vereist, maar wel essentieel voor een goede gezondheidszorg, is het meenemen van medische dossiers uit uw thuisland en, indien van toepassing, een lijst met medicijnen.

Tandarts

Tandheelkunde is in Nederland geprivatiseerd en valt niet onder de basisverzekering (behalve voor kinderen onder de 18 jaar en specialistische tandheelkundige zorg, zoals chirurgie).

  • Tandartsen werken meestal in hun eigen praktijk of met één of meerdere tandartsen en mondhygiënisten per praktijk.
  • Kaakchirurgen zijn meestal aangesloten bij een ziekenhuis.
  • Ook orthodontisten werken meestal in hun eigen praktijk. Voor behandeling van een orthodontist heeft u verwijzing nodig. In grotere steden treft u ook mondhygiëne praktijken.

Ziekenhuizen

De Nederlandse ziekenhuizen bieden een hoog zorgniveau, met een grotere specialisatie op verschillende gebieden. Er zijn drie categorieën:

  • Academische ziekenhuizen, voor specialistische zorg en onderzoek.
  • Onderwijs-gerichte ziekenhuizen, voor het opleiden van zorgverleners.
  • Algemene ziekenhuizen, voor minder gespecialiseerde zorg.

Geneesmiddelen en apotheken

Geneesmiddelen op recept zijn alleen verkrijgbaar bij de lokale apotheek. Een registratie bij uw lokale apotheek is vereist om daar recepten te kunnen bestellen.