Heeft u recent een kennismigrant aangenomen? Gefeliciteerd!
Het is mogelijk om de gezinsleden ook naar Nederland te laten afreizen om hier te komen wonen. De partner mag zelfs overal werken in Nederland zonder speciale voorwaarden. Met andere woorden de partner staat gelijk aan een werkende Nederlander: vrije keuze in werkgever, het aantal uur en daarbij passend salaris.
Het voordeel van het later inreizen van familieleden is dat de kennismigrant, zich kan focussen op de eerste stappen qua huizenjacht en inburgering. Denk bijvoorbeeld aan de dingen die voor Nederlanders “gewoon” zijn. Hoe verplaats ik mijzelf het snelst van A naar B, hoe werkt het openbaar vervoer, wat zijn de openingstijden van winkels en supermarkten, bij welke winkels moet je zijn voor bepaalde producten, wanneer en waar is de markt, waar zijn de sportscholen, clubs, bioscopen, hoe is de buurt, welke lokale/nationale apps zijn handig, waar koop of huur ik een fiets, zijn er deel scooters/auto’s of toch liever een taxi/Uber inschakelen, wat zijn typisch Nederlandse gebruiken etc. Kortom, wat voor Nederlandse burgers volkomen normaal is, is voor expats een volledig nieuwe ervaring en zullen deze eigen moeten maken.
In de eerste twee maanden worden de meeste ontdekkingen en nieuwe ervaringen opgedaan, zowel op de werkvloer als in de vrije tijd. Doordat de kennismigrant al eerder in Nederland is, heeft hij/zij de tijd om wegwijs te worden in de Nederlandse samenleving. Hierdoor wordt het eenvoudiger voor de gezinsleden om over te schakelen op de Nederlandse gebruiken en de nieuwe ervaring te omarmen.
In meeste gevallen komt het gehele gezin in één keer naar Nederland en gaat de kennismigrant vrijwel direct aan de slag. Hierdoor blijft de partner met eventuele kinderen achter en kan het gevoel “ik word overgelaten aan mijn lot” snel toeslaan, waardoor de eenzaamheid en de heimwee naar het land van herkomst groeit. Dit kan voor wrijving zorgen in de relatie, waardoor de expat uiteindelijk in een tweestrijd kan belanden tussen thuissituatie en werk, wat zelfs kan leiden tot het opzeggen van de nieuwe baan en op kort termijn vertrekken uit Nederland. Dit is uiteraard geen gewenst scenario en kan eventueel voorkomen worden.
Ons advies is om de kennismigrant eerst alleen naar Nederland te laten verhuizen, zodat hij/zij zich kan focussen op de nieuwe samenleving met daarbij horende gebruiken en de baan.
De aanvraag bij de IND (immigratie- en naturalisatiedienst) voor de gezinshereniging kan elk moment ingediend worden. Wij adviseren om deze rond de eerste werkdag te versturen. Het duurt gemiddeld drie maanden voordat de IND een beslissing heeft genomen op deze aanvraag. Na goedkeuring mogen de gezinsleden nareizen naar Nederland. Hun verblijfsvergunning wordt gelinkt aan de kennismigranten verblijfsvergunning ofwel jullie werknemer. Dit betekent dat de familieleden net zo lang in Nederland mogen blijven als dat hun partner/ouder in dienst is bij een erkend referent met een geldige arbeidsovereenkomst en verblijfsvergunning. Ook is een belangrijke voorwaarde dat de relatie in stand blijft.
U kunt ons inschakelen om de aanvraag voor de nareizende gezinsleden van uw kennismigrant te verzorgen. Wij nemen het gehele IND-proces voor u uit handen. Neem voor meer details contact op via info@globalRcompass.nl of 06 823 80 801.